Λευκωσία: Με έξι τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο ψηφίστηκε ο νέος νόμος των εκποιήσεων το περασμένο Σάββατο από την Ολομέλεια της Βουλής, ο οποίος επιτρέπει πλέον την έναρξη διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων, τα δάνεια των οποίων δεν είναι εξυπηρετούμενα μετά από 120 ημέρες, αντί 90 που προνοούσε το αρχικό νομοσχέδιο. Η διαδικασία εκποίησης ενός ενυπόθηκου ακινήτου θα αρχίζει νοουμένου ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια αναδιάρθρωσης του δανείου στη βάση του Κώδικα Συμπεριφοράς της Κεντρικής Τράπεζας και άλλων οδηγιών που υπάρχουν. Ο νόμος, με βάση και τις προτάσεις νόμου των κομμάτων που υπερψήφισε η Βουλή, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2015. Οι προτάσεις των κομμάτων συνθέτουν ένα δίκτυ προστασίας των οφειλετών των οποίων οι κύριες κατοικίες είναι ενυπόθηκες σε δάνεια με αξία μέχρι €350 χιλ. και των μικρομεσαίων επαγγελματιών που η επαγγελματική τους στέγη είναι υποθηκευμένη. Βέβαια πρόκειται για τις προτάσεις νόμου που αναμένεται να αναπέμψει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μια άλλη βασική παράμετρος του νέου νόμου είναι η προστασία όλων των αγοραστών ακινήτων που πλήρωσαν και έχουν καταθέσει το αγοραπωλητήριο έγγραφο στο Κτηματολόγιο αλλά δεν έχουν εξασφαλίσει τίτλο ιδιοκτησίας. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που ενυπόθηκο ακίνητο ή μέρος αυτού πωλήθηκε και η σύμβαση πώλησης κατατέθηκε στο Τμήμα Κτηματολογίου, αναστέλλεται η διαδικασία εκποίησης του για ικανοποίηση του εμπράγματου βάρους που συστάθηκε επ’ αυτού προς εξασφάλιση συμβάσεων πιστωτικών διευκολύνσεων του πωλητή μέχρι την 30ή Απριλίου 2015.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο αγοραστής να έχει καταβάλει τουλάχιστον το 80% του τιμήματος της πώλησης ή να έχουν τηρηθεί πλήρως οι δυνάμει σχετικής σύμβασης πώλησης συμβατικές υποχρεώσεις του αγοραστή έναντι του πωλητή. Για να εκποιηθεί ένα ακίνητο θα πρέπει γίνει εκτίμηση από δύο διαφορετικούς εκτιμητές, τους οποίους θα διορίζουν αντίστοιχα ο δανειστής και ο δανειολήπτης, για να καθοριστεί η αγοραία αξία του ακινήτου. Επίσης, δίνεται το δικαίωμα στον δανειολήπτη αντί να διορίσει εκτιμητή να χρησιμοποιεί τη γενική εκτίμηση του Κτηματολογίου για το ακίνητό του ως αγοραία. Αν εντός 30 ημερών δεν δοθεί εκτίμηση από κάποιον εκ των δύο, τότε ο δανειστής εντός 10 ημερών θα πρέπει να ζητήσει εκτίμηση από το ΕΤΕΚ, το οποίο θα πρέπει να τη δώσει εντός 30 ημερών. Το ακίνητο θα δημοπρατείται σε επιφυλασσόμενη τιμή, η οποία θα αντιστοιχεί στο 80% της αγοραίας αξίας του ακινήτου. Σε περίπτωση που δεν εκποιηθεί, τότε, μετά την πάροδο τριών μηνών, δεν θα καθορίζεται επιφυλασσόμενη τιμή. Από το νέο νόμο διαγράφτηκε η πρόνοια όπως η τιμή επιφύλαξης μειώνεται στο 50% της αγοραίας αξίας κατά την τρίτη προσπάθεια δημοπράτησης. Δίνεται επίσης δικαίωμα στο δανειστή να σταματήσει τη διαδικασία εκποίησης, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι με βάση τις εκτιμήσεις, δεν εξασφαλίζεται λογικό και δίκαιο τίμημα πώλησης. Επίσης δίνεται το δικαίωμα στον δανειζόμενο ή άλλο ενδιαφερόμενο πρόσωπο, όπως για παράδειγμα σε εγγυητές, να υποβάλουν αίτηση αναστολής της διαδικασίας εκποίησης στο επαρχιακό δικαστήριο. Απαγορεύεται σε μετόχους που κατέχουν πέραν του 2% σε τράπεζες και σε συγγενείς τους μέχρι τρίτου βαθμού, καθώς επίσης και σε υπαλλήλους των τραπεζών να μετέχουν σε διαδικασία εκποίησης. Σε περίπτωση που ο ενυπόθηκος δανειστής δεν εκποιήσει το ακίνητο εντός ενός έτους, τότε έχει το δικαίωμα να το αγοράσει στην αγοραία του αξία ή να επαναρχίσει εκ νέου τη διαδικασία πλειστηριασμού χάνοντας όμως το δικαίωμα αγοράς.
Επίσης, σε περίπτωση που πωληθεί το δάνειο σε τρίτον, διαφυλάσσονται πλήρως όλα τα δικαιώματα του δανειολήπτη και ειδικά διατηρεί το δικαίωμα του για αναδιάρθρωση της πιστωτικής του διευκόλυνσης και προσφυγής του στη διαδικασία διαμεσολάβησης. Διευκρινίζεται επίσης ότι ο αγοραστής του δανείου τηρεί τις υποχρεώσεις του έναντι του οφειλέτη.
Γράφει: Ελένη Νικολάου Παυλίδη
Phileleftheros (Ό Φιλελεύθερος)